De werkwijze van onze stichting

Stichting “De Vrienden van Lourdes” werkt met donateurs Per stad of dorp zijn er mensen voor het werven van de donateurs en het innen van de contributie. Dankzij de inzet van deze mensen telt de stichting inmiddels ruim 4000 donateurs. Ook wordt er door deze personen gelet of er in hun regio zieken zijn, die in aanmerking komen voor een gratis bedevaart naar Lourdes. Deze zieken hoeven overigens geen donateur van de vereniging te zijn. Wij willen natuurlijk altijd graag meer donateurs. Deze donateurs maken het voor ons mogelijk om zieken gratis mee te nemen. Hoe meer donateurs wij hebben, hoe meer zieken wij kunnen meenemen.

 

Algemene vergadering

Tijdens de algemene vergadering op de zondag direct voor of na 11 februari, de dag van de eerste verschijning van Maria aan Bernadette, worden door middel van loting een aantal zieken (±20) en een aantal donateurs (±20) aangeduid die gratis een bedevaart naar Lourdes mogen maken. De personen die een reis gewonnen hebben, krijgen hiervan schriftelijk bericht.

Twee weken na de algemene vergadering wordt er door de zelateurs / zelatrices op pad gegaan voor het innen van de contributie en het werven van nieuwe donateurs. In april wordt er voor deze vrijwilligers jaarlijks een gezellige avond georganiseerd, waar naar gelang het aantal leden, ze kans maken op een vrije reis naar Lourdes.

 

Onze bedevaarten

Als Stichting “De Vrienden van Lourdes” kennen wij twee soorten bedevaarten. Een mei- en een juli-bedevaart. In mei gaan er geen zieken mee. Tijdens een bedevaart verblijf je vier tot vijf dagen in Lourdes. In mei en in juli reist men met een hoge snelheidstrein (TGV). De zieken, die liggend vervoerd moeten worden, reizen met een speciale ambulancebus. Sinds 1992 kan men in juli ook per vliegtuig reizen.

De verblijfsaccommodaties

Tijdens de juli-bedevaart is er ook een aangepast programma voor de zieken, welke verblijven in het onthaalcentrum “accueil Notre Dame” dicht bij de heiligdommen. In dit nieuwe hypermoderne centrum is plaats voor 904 bedden met 30m² bewoonbare ruimte per bed. Rond de centrale ontmoetingsruimten zijn kamers van één, twee en zes bedden geplaatst (elk met aangepast sanitair). Er zijn acht eetzalen en de keuken is aangepast aan de nationaliteit van de bedevaarders.

De overige bedevaarders verblijven in een hotel. De juli-bedevaart wordt begeleid door een aantal doktoren, verpleegkundigen, verzorgenden en brancardiers.

Het programma in Lourdes

In Lourdes wordt een volledig bedevaartprogramma aangeboden. Daarnaast is er voldoende gelegenheid om te genieten van de bezienswaardigheden in het stadje waar Bernadette woonde. Een paar voorbeelden zijn het geboortehuis (‘moulin de Boly’), het Cachot waar de familie Soubirous in grote armoede leefde, het Musée Bernadette, het kasteel waarin een Pyreneeënmuseum is gevestigd en de prachtig gelegen Cité Saint Pierre, een centrum waar minder vermogende pelgrims voor hun verblijf terecht kunnen. Ook wordt er een excursie gemaakt naar de Pyreneeën.

Donateur worden
Verloting vrije reizen
De stichting
Webdesign door GrèfixPrivacyVerwerkersovereenkomst