Een stichting zonder vrijwilligers is geen stichting

Een bedevaart met zieken en gehandicapten is natuurlijk onmogelijk zonder de hulp van een aantal jongere of volwassen vrijwilligers. Het is belangrijk dat deze vrijwilligers een week van hun vrije tijd willen besteden ten dienste van de zieken. Zij kunnen hun diensten bewijzen als verple(e)g(st)er, brancardier of als hulp bij transport, verzorging, maaltijden … zowel tijdens de treinreis als in het “Accueil” te Lourdes.

Verpleegkundige

De taak van de verpleegkundige is in principe dezelfde die hij of zij uitvoert in een ziekenhuis, verzorgingsinstelling of thuisverpleging. Onder de leiding van enkele hoofdverpleegkundigen zijn zij verantwoordelijk voor het toedienen van de medicatie, de verzorging, sanitaire hulp e.d. en dit zowel tijdens de reis in de trein als te Lourdes tijdens het verblijf in het “Accueil” (onthaal- en verblijfcentrum).

Daarnaast helpen zij indien nodig ook bij het transport van de zieken van en naar de verschillende activiteiten die plaats hebben buiten het “Accueil”. Net zoals in een ziekenhuis wordt er een dienstrooster opgesteld. Vooral voor leerling-verpleegkundigen is dit een zeer leerrijke ervaring.

Brancardier

Brancardiers worden ingezet bij verschillende taken en activiteiten. Het zware hef- en tilwerk: zieken moeten in de speciale trein geïnstalleerd worden, materiaal en bagage moeten geladen en gelost worden: in het magazijn, in het vertrekstation, in het station te Lourdes en in het onthaalcentrum. In het onthaalcentrum zorgen zij ervoor dat de zieken comfortabel kunnen vertrekken. Ze worden in en uit bed geholpen en geïnstalleerd in een rolstoel of een rolbed. Op die manier zijn ze klaar om te vertrekken naar een viering of activiteit. Andere brancardiers zorgen er dan weer voor dat dit transport op wieltjes verloopt en dat iedereen op tijd terug is in het “Accueil”.

Hulp

Hulpverpleegster

Een groep dames en jongeren doet dienst als hulpverpleegsters. Zij mogen uiteraard geen medische handelingen uitvoeren, maar zij zorgen wel voor de normale huishoudelijke taken op de kamers van de zieken en de eetzaal. Zij helpen de zieken bij het wassen en aankleden, dienen maaltijden op en af, helpen bij het eten, zorgen voor orde op de kamers, helpen postkaarten schrijven, doen boodschappen en helpen ook wel bij het transport. De dames verblijven meestal op hotel terwijl de jongeren in een internationaal gemeenschapshuis verblijven.

Huishoudelijke hulp

Een tweede groep is ontstaan uit de actie van de zusters van de Christelijke scholen (Vorselaar). Een groep enthousiaste religieuzen en jongeren verblijven in een eenvoudig hotel. De groep stelt zich volledig ten dienste van de ziekendienst. Zij nemen vooral de huishoudelijke taken op zich: wassen, strijken, schoonmaken. Daarnaast helpen zij eveneens bij het transport van de zieken, bij de voorbereiding van sommige vieringen. De ontspanning die gebracht wordt voor de zieken is grotendeels hun werk.

Wil je meer weten over de verschillende taken van onze vrijwilligers? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bel voor inlichtingen naar:

Mevr. Elianne Raeijmaekers-van Tilburg, Tel. 013 – 507 89 11
Mevr. Miek van Gool-Theeuwes, Tel. 013 – 507 88 35

Donateur worden
Verloting vrije reizen
De stichting
Webdesign door GrèfixPrivacyVerwerkersovereenkomst