Lourdes – dé katholieke bedevaartplaats in Frankrijk

In 1844 was het aan de voet van de Pyreneeën gelegen Lourdes een onbetekenend plaatsje. Lourdes bestond toen uit een paar pleinen, wat smalle steegjes en straatjes met op een rots een versterkt kasteel. De rivier Gave du Pau vloeide buiten het dorp samen met de Lapacca-beek. Het water werd gebruikt om de molens langs de Gave aan te drijven. De mensen verdienden er hun kost met het ontginnen van marmer- en leisteengroeven en met landbouw.

Het verhaal van Bernadette Soubirous

Bernadette Soubirous, dochter van een arme molenaar, werd op 7 januari 1844 geboren in de ‘moulin de Boly’. Ze leed vanaf haar zesde jaar aan astma en tuberculose. Door haar zwakke gezondheid en de armoede thuis kon ze maar heel weinig naar school. De mensen vonden Bernadette een vriendelijk en behulpzaam meisje. Ze  was zeker niet dom en bezat een innerlijke beschaving. Ze was niet overdreven vroom, goedgeefs en een beetje koppig. Niets wees erop dat er ooit iets bijzonders in haar leven zou gebeuren. Tot die dag dan van de eerste verschijning. Een dag die niet alleen het leven van haar en haar ouders, maar van heel Lourdes grondig zou veranderen.

Achttien verschijningen

Op 11 februari 1858 kreeg Bernadette, die toen dus veertien was, een verschijning van een ‘mooie dame, geheel in het wit gekleed met een blauwe ceintuur en op beide voeten een gele roos’. Die verschijningen herhaalden zich en eindelijk, bij de zestiende verschijning op 25 maart 1858, kreeg Bernadette antwoord op haar vraag wie de dame was: “Ik vroeg het haar opnieuw, drie keer achter elkaar, steeds bleef zij glimlachen. Tenslotte waagde ik het voor de vierde maal en toen zei zij tegen mij, met de handen op de borst gevouwen, dat zij de Onbevlekte Ontvangenis was”. Op de avond van 16 juli 1858 verscheen de heilige Maagd voor de achttiende en laatste maal: “Zij verscheen me vanaf de gewone plaats zonder iets te zeggen … ik had haar nog nooit zo mooi gezien”. Sindsdien gaan jaarlijks mensen uit vele landen van de wereld op bedevaart naar Lourdes.

Dé katholieke bedevaartplaats in Frankrijk

Het hele jaar door, maar vooral van maart tot oktober, is Lourdes dé katholieke bedevaartplaats voor pelgrims uit de hele wereld. Ze komen naar het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes om er te bidden en zich te laven aan het bronwater van de grot waaraan heilzame kwaliteiten toegedicht worden.

En naast dat Lourdes een katholieke bedevaartplaats is, is het ook nog eens een prachtige stad om te zien. Een ware aanrader voor jong en oud!

Wil je Lourdes zelf ervaren? Bekijk dan   https://www.directfromlourdes.com/lourdes_live_tv

Donateur worden
Verloting vrije reizen
De stichting
Webdesign door GrèfixPrivacyVerwerkersovereenkomst